Kokos doceniany jest od dawna. Wykorzystywany jest w kuchni, przemyśle, upiększaniu. W wielu kulturach uważany jest za roślinę, która jest źródłem zdrowia i piękna. Może być spożywany na surowo lub jako składnik potraw gotowanych.
Smak kokosa ma delikatny i wyrafinowany smak. Ze śnieżnobiałego owocu powstaje mleko kokosowe, które dodaje się do sosów, zup, mięsa albo jako składnik owsianki czy zdrowych koktajli odchudzających. Jest ono lekkostrawne, zawiera witaminy i minerały. Bardzo dobrze gasi pragnienie, Woda kokosowa obniża ciśnienie i redukuje stres.
Z wnętrza kokosa wytwarzana jest mąka kokosowa. Źródło błonnika i białka z małą zawartością węglowodanów. Można stosować ją do pieczenia ciasteczek. Z orzecha kokosowego powstaje olej kokosowy, wykorzystywany w smażeniu, pieczeniu albo w nawilżaniu. W kosmetyce i przemyśle stosuje się węgiel kokosowy, który ma właściwości oczyszczające.